دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک نقص تولید انسولین دیده میشود و در نوع دو مقاومت پیشرونده بدن به انسولین وجود دارد.
چند نکته مهم در خصوص بیماری دیابت:
• درصد قابلتوجهی از این بیماری با اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری است.
حفظ وزن طبیعی بدن و پیشگیری از افزایش وزن، ورزش و تحرک فیزیکی کافی، عدم
مصرف دخانیات و رژیم غذایی سالم نقش مهمی در کاهش ابتلا به این بیماری
دارد.
• دیابت بیماری قابل درمان است. باید قند خون را کنترل کنیم. افزایش
دسترسی به خدمات تشخیصی، آموزش خود مراقبتی و افزایش خدمات درمانی نقش مهمی
در کنترل بیماری دارند.
• برای تشخیص ابتلا به دیابت فقط کافی است به نزدیکترین مرکز بهداشتی
درمانی مراجعه نمایید و با آزمایش قند خون از وضعیت سلامت خود مطلع شوید.
٦ توصیه کلی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت :
• افزایش فعالیت بدنی
• مصرف مقادیر فراوان میوه و سبزی
• افزایش مصرف غلات کامل و نان سبوسدار به جای غلات تصفیه شده
• کاهش وزن اضافی
• پرهیز از مصرف غذاهای پرکالری و فست فودها
• کنترل و محدود نمودن دریافت روزانه نمک، چربی و قندهای ساده در رژیم تغذیه ای
نکات تغذیهای اساسی برای افراد دیابتی:
• در طول روز و در فواصل زمانی منظم و معین وعدههای غذایی را صرف نمایید.
• ممکن است شما به منظور کاهش و کنترل وزن نیاز به کاهش حجم وعدههای غذایی
داشته باشید. چرا که مصرف بیش از اندازه مواد غذایی منجر به افزایش وزن
میگردد.
• در هر وعده غذایی به همراه غذا یک سهم کوچک از کربوهیدراتهای سرشار از
فیبر مصرف نمایید. از کربوهیدراتهای سرشار فیبر میتوان به غلات کامل و
حبوبات، نان سبوسدار، برنج قهوهای، ماکارونی تهیه شده از آرد کامل، ،
میوهها و سبزیجات برگی شکل اشاره نمود.
• به صورت مستمر لبنیات کم چرب و یا با چربی کاهش یافته را مصرف نمایید.
• گوشت بدون چربی و جایگزینهای پروتئینی آن نظیر مرغ و بوقلمون بدون پوست،
ماهی، تخممرغ، حبوبات (لوبیا و عدس) و آجیل را انتخاب نمایید.
• میزان دریافت چربی اشباع(مضر) خود را محدود نمایید. این نوع چربی بیشتر
لبنیات پر چرب، چربی گوشت، سوسیس و کالباس، غذاهای سرخ شده، کیک و شیرینی و
غذاهای حاوی روغن پالم و نارگیل یافت میشود.
• به میزان معین و مشخصی چربیهای غیر اشباع (سلامت بخش) نظیر روغنهای
زیتون، کانولا، آفتابگردان، روغن ماهی، آواکادو و دانههای روغنی و آجیلها
را در رژیم تغذیهای خود وارد نمایید.
• مصرف روغن ماهی نقش مهمی در سلامت قلب دارد. از این رو سعی کنید حداقل هفتهای دو تا سه بار ماهی مصرف نمایید.
• از مصرف نوشابهها و آب میوههای گازدار با شکر افزوده جداً خودداری نمایید.
• به هیچ وجه در هنگام پخت یا سر سفره به غذا نمک اضافه نکرده و همچنین مصرف غذاهای حاوی میزان بالای نمک را محدود نمایید.
منبع:
هفته نامه دانستنیهای غذا و دارو، واحد تحقیق و توسعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز